اسپلینت بینی یک نوع ابزار پزشکی پلاستیکی یا سیلیکونی در ابعاد مختلف بوده که به منظور نگهداری و محافظت از ساختار بینی و دریافت نتیجه بهتر استفاده می شود. لازم به ذکر است اسپلینت ها به دو دسته داخلی و خارجی تقسیم شده و در فرم دهی و تثبیت استخوان های بینی نقش بسزایی دارد. بهتر است بدانید از گچ بینی به منظور جابجا نشدن استخوان ها و غضروف های بینی و فرم دهی آنها از گچ استفاده می کردند اما امروزه این کار را با اسپلینت انجام می دهند.
اسپلینت بینی چیست؟
اسپلینت بینی یا گچ بینی یک نوع وسیله پزشکی برای محافظت و تثبیت استخوان ها بعد از جراحی بینی می باشد. این ابزار همانند آتل بوده و معمولا از مواد پلاستیکی یا سیلیکونی ساخته می شود و به دو نوع داخلی و خارجی تقسیم می شود. اسپلینت داخلی در داخل حفره های بینی قرار می گیرد و اسپلینت خارجی بر روی بینی متصل می شود.
انواع اسپلینت بینی
همانطور که در بالا ذکر کردیم اسپلینت بینی به دو نوع دسته داخلی و خارجی تقسیم می شود که هر کدام از این اسپلینت ها کاربردها و ویژگی های خاص خود را دارند. این نوع گچ بینی بعد از تمامی جراحی های زیبایی بینی اعم از رینوپلاستی، جراحی بینی ترمیمی، جراحی بینی شکسته و غیره مورد استفاده قرار می گیرد.
داخلی
اسپلینت های داخلی از مواد نرم و انعطاف پذیر مانند سیلیکون تشکیل شده است. این نوع اسپلینت در داخل حفره های بینی با استفاده از بخیه و مواد چسبنده متصل می شود. کاربرد اسپلینت داخلی محافظت از تیغه داخلی بینی، کاهش تورم، کاهش خونریزی و فرم دهی بینی می باشد و بیشتر بعد از جراحی های سپتورینوپلاستی مورد استفاده قرار می گیرد.
خارجی
برخلاف اسپلینت داخلی، این نوع اسپلینت از مواد سفت همانند پلاستیک یا فلز ساخته شده است. این نوع اسپلینت بر روی سطح بینی با استفاده از چسب یا باند به بینی متصل می شود. کاربرد این نوع اسپلینت محافظت در برابر آسیب دیدگی، تثبیت ساختار خارجی بینی، سرعت در روند بهبودی، کاهش تورم است.
توجه: انتخاب اسپلینت نوع اسپلینت با توجه به نوع جراحی، شرایط بیمار و تشخیص جراح برای مدت زمان خاصی بر روی بینی قرار دارد.
مزایای اسپلینت بینی
اسپلینت بینی به روند بهبود و کاهش درد و تورم بینی بعد از جراحی کمک بسیار زیادی کرده و از مزایا و فواید بسیار زیادی برخوردار بوده که به شرح زیر است:
- کاهش تورم
- کاهش درد
- کاهش خونریزی
- بهبود عملکرد تنفسی
- جلوگیری از زخم
- جلوگیری از عفونت
- تثبیت ساختار بینی
- بهبود جریان خون
- محافظت از بینی در برابر ضربه ها
- جلوگیری از جابجایی استخوان ها
معایب اسپلینت بینی
با توجه به مطالب ذکر شده در بالا متوجه شدید که اسپلینت بینی از مزایای فراوانی برخوردار بوده اما این نوع گچ بینی از یکسری معایب و عوارض کوتاه مدت نیز بهره مند می باشد:
- التهاب
- عفونت
- خونریزی
- آلرژی
- مشکلات تنفسی
- خارش پوست
- احساس ناراحتی
- جابجایی یا شل شدگی اسپلینت
دلایل استفاده از اسپلینت بینی
کاربرد ها و مزایای اسپلینت ها با یکدیگر متفاوت هستند و بنا به دلیل خاصی از آن استفاده می شود. به طور کلی دلایل اصلی استفاده از اسپلینت بینی به شرح زیر است:
- بهبود و حفظ ساختار بینی
- بهبود عملکرد بینی
- ثابت نگه داشتن تیغه بینی
- کاهش تورم
- کاهش خونریزی
- تسریع در دوره بهبودی
- کاهش عفونت
- جلوگیری از انسداد راه بینی
- قرارگیری بافت غضروفی در جای خود
- محافظت از بینی در برابر آسیب دیدگی
اقدامات لازم بعد از اسپلینت بینی
پس از گذاشتن اسپلینت بینی، اقدامات و مراقبت های مهمی وجود دارد که باید رعایت شود تا دوره بهبودی سریع تر و بهتر صورت گیرد و از عوارض احتمالی جلوگیری کنید. در این قسمت به برخی از مهمترین اقدامات بعد از اسپلینت بینی اشاره می نماییم:
- در روزهای ابتدایی بعد از جراحی، استراحت کافی داشته باشید.
- از دستکاری کردن یا جابجا کردن اسپلینت خودداری فرمایید.
- در صورت شل شدن گچ بینی حتما به پزشک مربوطه مراجعه نمایید.
- سر خود را هنگام خواب بالا نگه دارید زیرا این کار از تورم و خونریزی جلوگیری شود.
- به مدت چند طبقه نکات ذکر شده توسط پزشک از فعالیتهای سنگین خودداری کنید.
- داروهای تجویز شده توسط پزشک همچون آنتی بیوتیک و مسکن ها را به موقع مصرف کنید.
- دخانیات و مشروبات الکلی روند بهبودی را کند می کنند بنابراین از مصرف آنها خودداری کنید.
- از وارد کردن فشار، فین کردن و هرگونه فعالیتی که به بینی فشار وارد می کند، خودداری فرمایید.
- بینی خود را با محلول نمکی یا سرم شستشو (تجویز شده توسط پزشک) را به آرامی و با دقت شستشو دهید.
سخن پایانی
با توجه به مطالب ذکر شده در بالا نتیجه می گیریم بعد از جراحی بینی و گذاشتن اسپلینت، رعایت مراقبت های مهم اعم از استراحت کافی، اجتناب از فعالیت های سنگین، بالا نگه داشتن سر، پرهیز از دخانیات و الکل و همینطور انتخاب بهترین جراح بینی کاشان برای بهبودی بهتر و جلوگیری از عوارض ضروری است. بهترین زمان برای برداشتن اسپلینت بینی معمولا بین 5 تا 7 روز پس از جراحی است، اما تعیین نهایی آن به شرایط بیمار و نظر پزشک بستگی دارد.